9 Eylül 2009 Çarşamba

Fıtır Sadakası Hakkında Hadisler

Fıtır Sadakası Hakkında Hadisler


Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) sadaka-i fıtrı, müslümanlardan büyük-küçük, kadın-erkek, her bir hür ve köle üzerine bir sa` hurma veya bir sa` arpa olarak farz kıldı."
HadisNo : 2044

Ravi :
Hadis : Bir başka rivayette de şöyle gelmiştir: "Halk (Hz. Muaviye`nin bir hitabesi üzerine) yarım sa` buğdayı bir sa` hurmaya denk kıldılar. İbnu Ömer Hazretleri (ra) fıtr sadakasını hurmadan verirdi. (Bir sene) Medine halkı hurmaya muhtaç oldu. İbnu Ömer (o yıl) sadaka-i fıtrını arpadan verdi."
HadisNo : 2045

Ravi : Ebu Said
Hadis : Biz sadaka-i fıtr bir sa` yiyecek veya bir sa` arpa veya bir sa` hurma veya bir sa` ekit (denen yoğurt kurusu) veya bir sa` kuru üzümden çıkarırdık.
HadisNo : 2046

Ravi : Amr İbnu Şuayb (an ebihi an ceddihi)
Hadis : Resulullah (sav) Mekke caddelerinde dellal çıkararak şöyle ilan ettirdi: "Duyduk duymadık demeyin! Sadaka-i fıtr her müslümana, erkek-kadın, hür-köle, küçük-büyük olsun vacibtir. Bu, ya iki müdd buday veya onun dışında bir sa` yiyecektir."
HadisNo : 2047


Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) ramazan zekatını müdd-i Nebi (as) ile verirdi. Keffaret-i yemini de müdd-i Nebi ile öderdi.
HadisNo : 2048


Ravi : Kays İbnu Sa`d İbnu Ubade
Hadis : Resulullah (sav), zekat emri gelmezden önce, bize sadaka-i fıtr`ı emretmişti. Zekat farz kılınınca, fıtr sadakasını ne emretti ne de nehyetti. Biz onu yerine getirmeye devam ettik..."
HadisNo : 2049

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder