24 Eylül 2009 Perşembe

Köle Ve Cariyenin Talakı Hakkında Hadisler

Köle Ve Cariyenin Talakı Hakkında Hadisler
Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cariyenin talakı iki talaktır, iddeti de - bir nüshada: "kurü`u da" - iki hayız müddetidir."
HadisNo : 4070

Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Köle, hanımını iki talakla boşadı mı artık kadın, başka bir kocaya var(ıp ondan boşan)madıkça ona haram olur. Bu kölenin hanımı hür de olsa, köle de olsa hüküm böyledir. Hür kadının iddeti üç hayız müddeti, köle kadının iddeki iki hayız müddetidir."
HadisNo : 4071

Ravi : Ebu Hasan Mevla Beni Nevfel
Hadis : İbnu Abbas (ra)`a dedim ki: "Bir köle, nikahı altında bulunan köle bir kadını iki talakla boşasa, sonra bunlar azad edilseler, onurda yeniden evlenmek istemesi caiz olur mu?" İbnu Abbas (ra) şöyle cevapladı: "Evet! Ona bir talak daha kalmıştır, Resulullah (sav) böyle hükmetti."
HadisNo : 4072

Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) derdi ki: "Kim kölesine evlenme izni verirse, boşama yetkisi kölenin elinde olur. Onun boşama yetkisinden hiç biri başkasının elinde olamaz. Ancak, kişi kendi kölesinin cariyesini veya cariyesinin cariyesini almasında bir günah yoktur."
HadisNo : 4073

Ravi : Süleyman İbnu Yesar
Hadis : Nüfey` Resulullah (sav)`ın zevce-i pakleri Ümmü Seleme`nin mükatebi idi veya, nikahında hür bir kadın olan bir köle idi. Nüfey` bu kadını iki talakla boşadı. Sonra kadim geri almak istedi. Durumu Hz. Osman ve Zeyd İbnu Sabit (ra)`e sordu. Bunlar: "O artık sana haram oldu, o artık sana haram oldu!" dediler.
HadisNo : 4074

Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Cariyenin boşanması beş suretle vukua gelir: Azad edilmesi, kocasının boşaması, efendisinin satması, efendisinin hibe etmesi, miras olmasıyla. [Rezin tahric etmiştir.]
HadisNo : 4075


Ravi : Aişe
Hadis : Ben, karı-koca iki kölemi azad etmek istemiştim. Resulullah (sav) önce erkekten başlayıp sonra da kadını azad etmemi emretti. [Rezin, (Resulullah`ın bu emrinin sebebini belirtmek üzere) şu ziyadede bulunmuştur: "kadına hakk-ı hıyar (erkeği kabul veya reddetme muhayyerliği) olmasın diye."]
HadisNo : 4076


Ravi : Aişe
Hadis : Berire radıyallahu anha`da üç sünnet vardı: 1- Azad edildi ve kocasını tercih edip etmemede muhayyer kılındı. 2- Resulullah (sav) onun hakkında: "Vela, fizad edenedir" buyurdu. 3- Resulullah (sav) tencere kaynarken eve girmişti. Kendisine ekmek ve evde bulunan katıktan bir sofra kuruldu. "Galiba bir tencerenin kaynadığını görüyorum" buyurdu." Oradakiler "Evet ama, bu Berire`ye tasadduk edilen bir ettir. Sen ise sadaka yemiyorsun?" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Bu ona sadakadır, (ama ondan) bize hediyedir!" buyurdu.
HadisNo : 4077


Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Berire`nin kocası, Muğis adında bir köle idi. Ben onu, Berire`nin etrafında ağlayarak tavaf edercesine dolaştığını görür gibiyim. Gözyaşları sakallarını ıslatmıştı. Hatta Resulullah (sav) bir ara amcası Abbas (ra)`a: "Muğis`in Berire`ye olan sevgisine mukabil, Berire`nin Muğis`e olan nefreti seni hayrete sevketmiyor mu?" buyurdu. (Muğis`in haline acıyarak) Berire`ye "Muğîs`e ric`at etmez misin?" diye şefaatte bulundu. Ancak Berire kararlı idi: "Ey Allah`ın Resulü, bunu emir mi buyuruyorsunuz? (Eğer, emirse hayhay. Hemen ayrılma kararımdan döneyim!)" dedi. Resulullah: "Hayır! ben sadece onun lehine şefaatte bulunuyorum!" deyince, Berire: "Öyleyse ona ihtiyacım yok!" cevabını verdi.
HadisNo : 4078

Ravi :
Hadis : İmam Malik`e ulaştığına göre: "Resulullah (sav)`ın zevce-i pakleri, ümmü`l-mü`minin Hafsa radıyallahu anha, Beni Adiyy`e ait bir cariye olan Zebra`ya -ki bir kölenin nikahı altında idi ve efendisi azad etmişti - haber salıp yanına çağırttı ve dedi ki: [Şimdi sen, zevcin sana temas etmedikçe muhayyersin.] Eğer sükut edersen, muhayyerliğin kalmaz." Böyle bir hakkın varlığını öğrenen kadın derhal: "O boştur, yine boştur, yine boştur" diyerek kocasını üç talakla boşadı."
HadisNo : 4079

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder