24 Eylül 2009 Perşembe

Meclis (Oturma) Adabı Hakkında Hadisler

Meclis (Oturma) Adabı Hakkında Hadisler


Ravi : Ebu Said el-Hudri
Hadis : Resulullah (sav) (bir gün): "Sakın yollarda oturmayın!" buyurmuştu. "Ya Resulullah" dediler, "oturmadan edemeyiz, oralarda (oturup) konuşuyoruz." "Mutlaka oturacaksınız, bari yola hakkını verin!" buyurdu. Bunun üzerine: "Ey Allah`ın Resulü, onun hakkı nedir?" diye sordular. "Gözlerinizi kısmak, (gelip geçeni) rahatsız etmemek, selama mukabele etmek, emr bi`l-ma`ruf nehy-i ani`l-münker yapmaktır!" dedi. (Hz. Ömer`den yapılan bir başka rivayette şu ziyade var: "Yardım isteyen mazluma yardım edersiniz, yolunu kaybedene rehber olursunuz.")
HadisNo : 3316



Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah {sa) buyurdular ki: "Üç kişi beraberken, ikisi aralarında hususi konuşmasınlar, bu öbürünü üzer."
HadisNo : 3317



Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav)`dan daha sevgili kimse yoktu. Buna rağmen Aleyhissalatu vesselam`ı gördükleri zaman ayağa kalkmazlardı, çünkü O`nun bundan hoşlanmadığını biliyorlardı.
HadisNo : 3318



Ravi : Ebu Ümame
Hadis : Bir gün Resulullah (sav) yanımıza geldi, elinde bir asa (değnek) vardı. Biz ayağa kalktık. "Yabancıların birbirlerini büyüklemek için ayağa kalkmaları gibi ayağa kalkmayın!" buyurdu.
HadisNo : 3319



Ravi : Ebu Miclez
Hadis : Hz. Muaviye (ra), İbnu`z-Zübeyr ve İbnu Amir (ra)`in yanlarına geldi. İbnu Amir ayağa kalktı, İbnu`z-Zübeyr oturdu (kalkmadı). Hz. Muaviye (ra), İbnu Amir`e: "Otur, zira Resulullah (sav)`ın : "İnsanların kendisi için ayağa kalkmalarından hoşlanan kimse ateşteki yerini hazırlasın" buyurduğunu işittim" dedi.
HadisNo : 3320



Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden kimse, bir başkasını yerinden kaldırıp sonra da oraya oturmasın. Ancak (halkayı) genişletin, yer açın, Allah da size genişlik versin." Birisi yerinden kalkacak olsa, Abdullah İbnu Ömer (ra), oraya oturmazdı.
HadisNo : 3321


Ravi : Vehb İbnu Huzeyfe
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir kimse ihtiyacı için çıkar, sonra geri dönerse, önceki yerine oturmaya (herkesten ziyade) hak sahibidir."
HadisNo : 3322



Ravi : Cabir İbnu Semüre
Hadis : Resulullah (sav) `a geldiğimiz zaman, (halkanın) sonuna otururduk.
HadisNo : 3323



Ravi : Amr İbnu Şuayb (an ebihi an ceddihi)
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir kimsenin, izin almadan iki kişinin arasına oturması helal olmaz." [Tirmizi`nin rivayetinde: "İzinleri olmadan iki kişinin arasını açması kişiye helal olmaz" şeklinde gelmiştir.]
HadisNo : 3324



Ravi : Ebu Saidi`l-Hudri
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Meclislerin en hayırlısı geniş olanıdır."
HadisNo : 3325


Ravi : Ebu Miclez
Hadis : Bir adam halkanın ortasına oturmuştu. Huzeyfetu`bnul-Yeman (ra) dedi ki: "Halkanın ortasında oturan, Muhammed (sav) diliyle lahetlenmiştir."
HadisNo : 3326



Ravi : Cabir İbnu Semüre
Hadis : Resulullah (sav) mescide girince cemaatı bir kısım halkalar halinde gördü ve: "Sizleri niye böyle dağınık gruplar halinde görüyorum?" buyurdu.
HadisNo : 3327



Ravi : Amr İbnu`ş-Şerid
Hadis : Amr İbnu`ş-Şerid, babasından (ra) anlatıyor: "Ben oturduğum sırada, Resulullah (sav) bana uğradı. O sırada sol elimi sırtımın gerisine koymuş, (sağ) elimin kabası üzerine dayanmıştım. Bana: "Gadaba uğramışların oturuşuyla mı oturuyorsun" dediler.
HadisNo : 3328



Ravi : Ebu`d-Derda
Hadis : Resulullah (sav) oturdu mu, etrafına biz de otururduk. Kalkar, (fakat geri) dönmeyi arzu ederse ayakkabılarını veya üzerinde olan (rida, sarık gibi) bir şeyi çıkarır (yerine koyar)dı. Böylece ashabı (geri geleceğini) bilir ve yerlerinde otururlardı.
HadisNo : 3329



Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Biriniz güneşte olunca -bir rivayette gölgede olunca- gölge ondan kalkar da, yarısı gölgede kalacak olursa oradan kalksın."
HadisNo : 3330



Ravi : Kays
Hadis : Kays, babasından naklediyor: "(Bir seferinde mescide) gelmişti, ki, Resulullah (sav) hutbe irad ediyordu. (Konuşmayı dinlemek üzere) güneşe dikildi. Ancak Resulullah (sav) , kendine gölgede durmasını emretti ve gölgeye geçti.
HadisNo : 3331

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder