24 Eylül 2009 Perşembe

Maden Ve Definelerin Zekatı Hakkında Hadisler

Maden Ve Definelerin Zekatı Hakkında Hadisler

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hayvan(ın sebep olduğu mağduriyet) hederdir, kuyu(nun sebep olduğu mağduriyet) hederdir. Maden(in sebep olduğu mağduriyet) hederdir. Defineye humus (beşte bir nisbetinde zekat) vardır."
HadisNo : 2030



Ravi : Malik
Hadis : Bizim nazarımızda ihtilafsız makbul olan ve ehl-i ilimden işitmiş olduğumuz görüş (şu)dur: Derler ki: "Rikaz, cahiliye devri insanlarının gömdüklerinden, bir mal sarfı gerektirmeden, nafaka harcamadan, fazla yorgunluk olmadan, yük altına girmeden ele geçirilen şeydir. Mal taleb edilen, çok fazla çalışmayı gerektiren, bazan rastlanıp bazan rastlanmayan şey rikaz değildir."
HadisNo : 2031


Ravi : Zuba`a Bintu`z-Zübeyr
Hadis : Zuba`a Bintu`z-Zübeyr İbnu Abdi`l-Muttalib -ki bu kadın el-Mikdad İbnu Amr (ra)`ın nikahı altında idi- anlatıyor: Mikdad, hacetini kaza etmek üzere Bakiu`l-Habhabe`ye gitti. Orada bir fare, bir delikten bir dinar çıkarıyordu. Sonra birer birer dinarlar çıkarmaya devam etti. Tam on yedi dinar çıkardı. Sonra da kırmızı bir bez çıkardı. Bu, dinarların içine konmuş olduğu bez olmalıydı. Bezin içinden bir dinar daha çıktı. Tamamı onsekiz dinardı. Mikdad bunları Resulullah (sav)`a götürüp durumu haber verdi ve: "Bunun sadakasını alın!" dedi. Resulullah (sav) ona sordu: "Sen deliğe eğildin mi?" "Hayır." "Öyleyse Allah bunu sana mübarek kılsın!" dedi.
HadisNo : 2032



Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Anber, rikaz değildir. Bunu deniz atmıştır."
HadisNo : 2033

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder