24 Eylül 2009 Perşembe

Mekke`ye Giriş Konaklama Ve Oradan Çıkış Adabı Hakkında Hadisler

Mekke`ye Giriş Konaklama Ve Oradan Çıkış Adabı Hakkında Hadisler


Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav), Mekke`ye Keda`dan Batha`nın yanındaki yukarı yoldan girdi ve aşağı yoldan da çıktı.
HadisNo : 1536



Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Ravi`den anlatıldığına göre kendisi, iki dağ yolu arasındaki Zu-Tuva nam mevkide geceyi geçirir, sonra Mekke`nin yukarı yolundan şehre girerdi. Hacc veya umre yapmak niyetiyle Mekke`ye geldiği vakit, devesini doğruca Beytullah`ın kapısının yanında ihdırırdı. Sonra (hayvandan iner) Mescid-i Haram`a girer, Haceru`l-Esved rüknüne gelir, oradan başlayarak yedi kere Beyt`i tavaf eder, ilk üçünde koşar, dördünde de yürürdü. Sonra tavaftan çıkar, evine dönmezden önce iki rek`at namaz kılar, Safa ile Merve arasında da tavafta (say) bulunurdu. Hacc ve umreden çıktığı zaman, Zülhuleyfe`deki Batha`da devesini ıhtırırdı. Orada Resulullah (sav) da devesini ıhtırırdı.
HadisNo : 1537



Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) Muhassab`da öğle, ikindi, akşam, yatsı namazlarını kılar, bir miktar uyurdu. İbnu Ömer (ra), Resulullah (sav)`ın böyle yaptığını söylerdi.
HadisNo : 1538



Ravi :
Hadis : Müslim`in bir rivayetinde: "İbnu Ömer (ra) tahsib`i (Muhassab`da konaklamayı) sünnet bilirdi" denir.
HadisNo : 1539



Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Tahsib (menasike dahil olan) bir şey değildir, o, Resulullah (sav)`ın konakladığı bir konaklama yeridir.
HadisNo : 1540



Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav), oraya inmiştir, çünkü orası, yola çıkmaya daha uygundur.
HadisNo : 1541



Ravi : Ebu Rafi`
Hadis : Resulullah (sav) Mina`dan ayrıldığı zaman Ebtah`a inmemi emretmedi. Fakat ben önceden gelip oraya bir çadır kurdum. Sonra O (sav) da gelip oraya indi."
HadisNo : 1542



Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) Mekke`ye girmek için guslederdi.
HadisNo : 1543



Ravi :
Hadis : Bir rivayette: "Resulullah (sav) Mekke`ye girmek için gusletti" denmiştir.
HadisNo : 1544



Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Mina gecelerinde, hiçbir hacı, Mina Akabesi`nin gerisinde geceyi geçirmemelidir.
HadisNo : 1545


Ravi :
Hadis : Bir diğer rivayet şöyle: "Hz. Ömer (ra), (eyyam-ı Mina`da hususi) adamlar göndererek, halkın Akabe`nin gerisine (Mina cihetine) girmelerini sağlardı."
HadisNo : 1546



Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Hz. Abbas, Kabe ile ilgili sikaye vazifesi kendi sorumluluğunda olduğu için, eyyam-ı Mina`yı Mekke`de geçirmek için izin istedi. Resulullah (sav) da ona izin verdi.
HadisNo : 1547



Ravi : Ala İbnu`l-Hadrami
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Muhacir olanlar, mensiklerini tamamladıktan sonra Mekke`de üç gün kalırlar."
HadisNo : 1548



Ravi : Cabir
Hadis : Anlatıldığına göre, kendisine: "Kişi Beytullah`ı görünce ellerini kaldırır mı." diye sorulunca şu cevabı vermiştir: "Resulullah (sav)`la haccettik. O zaman biz bunu yapardık." (Bu metin Tirmizi`ye aittir. Mevzu üzerine, Ebu Davud ve Nesai`den gelen metin müteakip rivayettedir)
HadisNo : 1549



Ravi : Cabir
Hadis : Ebu Davud ve Nesai`de bu rivayet şu şekildedir: "Bu hususta soruldu, şu cevabı verdi: "Yahudilerden başka birisinin yaptığını görmedim. Resulullah (sav)`la birlikte haccettik, bunu yapmadık."
HadisNo : 1550



Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) ilerledi, Mekke`ye girdi. (Doğru Beytullah`a giderek) Hacerul-Esved`e geldi, (ilk iş) onu istilam buyurdu. Sonra Beytullah`ı (yedi şavtta) tavaf etti. (Tavaf tamamlanınca) Safa tepesine geldi, oradan Beytullah`a baktı. Ellerini kaldırıp Allah`ı (tekbir, tehlil, tahmid ve tevhidlerle) zikretmeye başladı ve Allah`ın zikretmesini dilediğince zikretti, dua etti. Bu sırada Ensar (ra) da onun aşağısında (aynı şekilde zikir ve duada bulunuyordu).
HadisNo : 1551



Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) Mekke`den (ayrılıp Medine`ye) yönelmişti. Kudeyd`e gelmişti ki, kendisine Medine`den bir haber ulaştı. Bunun üzerine, ihramsız olarak Mekke`ye döndü.
HadisNo : 1552

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder