24 Eylül 2009 Perşembe

Makbul Ve Mekruh İsimler Hakkında Hadisler

Makbul Ve Mekruh İsimler Hakkında Hadisler


Ravi : Ebu`d-Derda
Hadis : Resulullah (sav) buyurdu ki: "Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın"
HadisNo : 113



Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah`ın en ziyade sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman`dır."
HadisNo : 114



Ravi : Ebu Vehb el-Cüşemi
Hadis : Resullullah (sav) buyurdular ki: "Peygamberlerin isimleriyle isimlenin. Allah`ın çok sevdiği isimler Abdullah, Abdurrahman`dır. En sadık olanları da Haris ve Hemmam isimleridir. En çirkinleri de Harb ve Mürre isimleridir." (Metin Ebu Davud`a aittir, Nesai`de muhtasar olarak kaydedilmiştir [Hayl 3 (6, 218, 219)])
HadisNo : 115



Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah katında en düşük (ahna`) isim Melikü`l-emlak (mülklerin maliki) ismidir. Allah`tan başka Malik yoktur." Süfyan merhum dedi ki: Şahan Şah bunun örneğidir. Ahmed İbnu Hanbel merhum dedi ki: "Ebu Amr merhum`a, ahna` ne demek diye sordum, bana "en düşük" diye cevap verdi." Müslim`in bir diğer rivayetinde şöyle buyrulmuştur: "Kıyamet günü, Allah`ın en ziyade kızacağı en kötü kimse, adı Melikü`l-emlak (Şehinşah) olan kimsedir. Allah`tan başka Malik yoktur." (Adab 21)
HadisNo : 116



Ravi : Cabir
Hadis : Hz. Peygamber (sav) Ya`la, Bereket, Eflah, Yesar, Nafi` ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Sonra onun bu mevzuda sükut ettiğini gördüm. Sonra da yasaklamadan vefat etti." Ebu Davud`un rivayetinde şu ziyade mevcuttur: "...Zira kişi "Bereket burada mı?" diye sorar da "hayır yok!" diye cevap verirler. (Hadisin metni Müslim`e aittir)
HadisNo : 118


Ravi : Eşlem (Ömer (ra)`in azadlı kölesi)
Hadis : Hz. Ömer (ra), bir oğlunu Ebu İsa künyesini kullandığı için dövdü. Öte yandan Muğire İbnu Şu`be (ra), Ebu İsa künyesini kullanıyordu. Hz. Ömer (ra) ona "Ebu Abdillah künyesini kullanman sana yetmez mi?" dedi. Muğire: "Bana Ebu İsa künyesini takan Hz. Peygamber (sav)`dir" cevabını verilice, Hz. Ömer: "Hz. Peygamer (sav)`in geçmiş gelecek bütün günahları affedilmiştir. Biz ise bundan böyle sıkıntıdayız" dedi. Ölünceye kadar Muğire`yi "Ebu Abdillah" diye künyeledi.
HadisNo : 119



Ravi : Yahya İbnu Sa`id
Hadis : Hz. Peygamber (sav) bol sütlü bir deve hakkında: "Bunu kim sağacak?" diye sordu. Bir adam ayağa kalkmıştı ki Hz. Peygamber (sav) "İsmin ne?" dedi. Adam: "Mürre (acı)!" deyince, ona; "Otur!" dedi. Hz. Peygamber (sav) tekrar "Bunu kim sağıverecek?" diye sordu. Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti. Hz. Peygamber (sav) ona da: "ismin nedir?" diye sordu. Adam: "Harb" diye cevap verdi. Ona da "Otur" dedi. Resulullah (sav): "Bu deveyi kim bize sağıverecek?" diye sormaya devam etti. Bir adam daha kalktı. Ona da ismini sordu. "Ya`iş (yaşıyor!)" cevabını alınca ona: "Sen sağ" diyerek müsaade etti."
HadisNo : 120

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder