24 Eylül 2009 Perşembe

Kıraatler Hakkında Çeşitli Hadisler

Ravi : Enes
Hadis : Hz. Peygamber (sav), Hz.Ebu Bekir, Hz. Ömer - ve öyle zannediyorum Osman da demişti (ra) - Fatiha süresinin dördüncü ayetinde geçen, ... kelimesini ... diye değil, elifli olarak ... diye okuyorlardı."
HadisNo : 923


Ravi : Ebu Said
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah Zülcelal Hazretleri Beni İsrail`e şöyle emretti: "Şu kasabaya kapısından secde ederek girin ve hıtta deyin de günahınız affedilsin" yani ... şeklinde" (Bakara 58).
HadisNo : 924


Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sav): "Siz de İbrahim`in makamından bir namazgah edinin" (Bakara, 125) mealindeki ayette geçen ... kelimesini "hı" harfi kesreli olacak şekilde ... diye okudu."
HadisNo : 925

Ravi : Zeyd İbnu Sabit
Hadis : Resulullah (sav) Nisa süresinin 95. ayetinde geçen ... ibaresindeki ... kelimesini ... şeklinde yani re`yi üstün olarak okumuştur."
HadisNo : 926

Ravi : Muaz İbnu Cebel
Hadis : Resulullah (sav) "O vakit havariler: "Ey Meryemoğlu İsa, Rabbin bizim üstümüze gökten bir sofra indirebilir mi?" (Maide 112) mealindeki ayeti ... diye okuyordu."
HadisNo : 927


Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) kısas ayetinde geçen ... ibaresini ... diye birinci kelimeyi ötüreli okurdu."
HadisNo : 928


Ravi : Übey İbnu Ka`b
Hadis : Resulullah (sav), Yunus süresinde geçen, "De ki: "Bunlar, Allah`ın bol nimeti ve rahmetiyledir, Buna sevinsinler..," (58. ayet) mealindeki ... ayetinin ... kelimesini ... şeklinde "te" ile okurdu."
HadisNo : 929


Ravi : Esma Bintu Yezid ve Ümmü Seleme
Hadis : Anlattıklarına göre, Resulullah (sav) Hud süresinde geçen ... ayetini şöyle okumuştur: ...
HadisNo : 930

Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Anlatıldığına göre, Yusuf süresinde geçen "gelsene" manasındaki ... ibaresini ... diye okumuş. Keza Saffat süresinde geçen ... ayetini de ... diye nasb halinde okumuştur.
HadisNo : 931


Ravi : Übey İbnu Ka`b
Hadis : Hz. Peygamberber (sav) Kehf süresinin 76. ayetini ... şeklinde, (yani ... kelimesindeki "nun"u) şeddeli olarak okudu."
HadisNo : 932

Ravi : Übey İbnu Ka`b
Hadis : Resulullah (sav), Kehf süresinin 86. ayetinde geçen ... ibaresindeki ... kelimesini ... şeklinde, hafif olarak okumuştur."
HadisNo : 933

Ravi : İmran İbnu`l-Husayn
Hadis : Resulullah (sav) Hacc süresinin ikinci ayetini şöyle okudu: ...
HadisNo : 934

Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav)`in Nur süresinin 1. ayetini, kendilerine ... şeklinde -yani ... kelimesinde şedde olmaksızın- okuduğunu söylemiştir.
HadisNo : 935

Ravi : Aişe
Hadis : Nur süresinin 15. ayetini şöyle okuduğu ... ve ... kelimesinin kizb (yalan) manasını taşıyan ... masdarından geldiğini söylediği rivayet edilmiştir.
HadisNo : 936

Ravi : İbnu Ömer
Hadis : İbnu Ömer (ra)`den yapılan rivayete göre Rum süresimn 54. ayetinde geçen ... kelimesini Hz. Peygamber (sav)`e ... diye okumuş, ancak Resulullah, kendisine, "... olacak" demiştir.
HadisNo : 937


Ravi : Ya`la İbnu Ümeyye
Hadis : (Zuhruf süresinin 77. ayetini) Resulullah (sav) minberde hutbe verirken ... şeklinde okurken işittim. Ebu Davud der ki: "Yani (malik kelimesinde kısaltma) terhim olmaksızın." Süfyan dedi ki: "Abdullah`ın kıraatında (malik kelimesi şöyle) kısaltmalı olarak gelmiştir: ...
HadisNo : 938

Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav) (Zariyat suresinin 58. ayetini bana şöyle okuttu: ... "Şüphesiz ben, güç ve kuvvet sahibi, rızık vericiyim."
HadisNo : 939


Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) Vakıa süresinin 89. ayetini şöyle okurdu: ...
HadisNo : 940

Ravi : İbni Mes`ud
Hadis : Ben Kamer suresinin 15. ayetinde geçen ... kelimesini Hz. Peygamber (sav)`e ... diye okumuştum, düzelti, ... diye okumamı söyledi."
HadisNo : 941

Ravi : İbnu Şihab
Hadis : Cum`a süresinin 9. ayetini Hz. Ömer`in şu şekilde okuduğunu söylemiştir: ...
HadisNo : 942


Ravi : Übey İbnu Ka`b
Hadis : Anlattığına göre, Resulullah (sav) kendisine: "Allah, sana Kur`an okumanı emretti" demiş ve Lem yekunillezine keferü`yu ve bu süreden olmak üzere şunu okumuştur: "Allah indindeki din muvahhid islam dinidir, ne Hıristiyanlık, ne Yahudilik ne de Mecusilik değildir. Kim bir hayır yaparsa asla zayi olmayacak." Übey İbnu Ka`b: "Bana şunu da okudu" dedi: "Ademoğlunun bir vadi dolu malı olsa ikincisini de arar. İkincisini de elde etse üçüncüsünü arar. Ademoğlunun iç boşluğunu ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenleri affeder."
HadisNo : 943

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder