25 Eylül 2009 Cuma

Me`mum (İmama Uyan) İle İlgili Hükümler Hakkında Hadisler

Me`mum (İmama Uyan) İle İlgili Hükümler Hakkında Hadisler

Ravi : Ebu Mes`ud el-Bedri
Hadis : Resulullah (sav) namazda omuzlarımıza eliyle dokunur ve: "Düzgün olun! Karışık durmayın, sonra kalblerinize de karışıklık ve ihtilaf girer. Hemen arkama, sizden akıl ve dirayet sahibi olanlar dursun. Sonra tedricen bunları takibedenler, sonra da onları takibedenler dursun" derdi. (Ebu Mes`ud ilave eder: "Bugün sizler ihtilafta çok ilerisiniz.")
HadisNo : 2810


Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Benim hemen arkama sizden akıl ve dirayet sahipleri dursun. Sonra onları takip edenler, sonra onları takip edenler, sonra da onları takip edenler dursun. Çarşıların karışıklığından sakının.
HadisNo : 2811


Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) ile birlikte (bir gece) namaz kıldım. Soluna duruvermiştim, perçemimden tutarak sağına koydu.
HadisNo : 2812

Ravi : Alkame ve el-Esved
Hadis : İbnu Mes`ud (ra)`un yanına girmek için kendisinden müsaade istedik. Bize izin verdi. Sonra kalkıp ikimizin arasında namaz kıldı. Sonra da: "Ben Resulullah (sav)`ın böyle yaptığını gördüm" dedi.
HadisNo : 2813


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Erkeklerin teşkil ettiği safların en hayırlısı birinci saftır. En kötüsü de en son saftır. Kadınların teşkil ettikleri safların en hayırlısı en son saftır, en kötüsü de en öndekidir."
HadisNo : 2814


Ravi : Nu`man İbnu Beşir
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ya saflarınızı düzeltirsiniz ya da Allah kalplerinize muhalefet atar - veya yüzlerinize..." demişti.
HadisNo : 2815

Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Saflarınızı düzgün kılın, zira safların düzeltilmesi namazın kemalin(i sağlayan şartlar)dandır."
HadisNo : 2816

Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Safları düz kılın, omuzları bir hizaya getirin, aradaki boşlukları kapatın, kardeşlerinizini (sizi düzeltmeye çalışan) ellerine arşı nezaketli olun. Arada şeytan gedikleri bırakmayın. Kim safa kavuşursa Allah ona kavuşur. Kim de saftan koparsa Allah da ondan kopar."
HadisNo : 2817

Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizin en hayırlınız, namazda omuzları en yumuşak olandır."
HadisNo : 2818

Ravi : Vabisa İbnu Ma`bed
Hadis : Resulullah bir adam gördü, safın gerisinde tek başına namaz kılıyordu. Ona namazını yeniden kılmayı emretti.
HadisNo : 2819

Ravi : Ebu Said
Hadis : Resulullah (sav), Ashabında bir gerileme görmüştü: "İlerleyin bana uyun. Sizden sonrakiler de size uysunlar. Bir kavm gerilemeye devam eder eder de Allah da onları geriletiverir" buyurdu.
HadisNo : 2820

Ravi : Cabir İbnu Semüre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Meleklerin Rabbleri indinde saf tutmaları gibi siz de saf tutmaz mısınız?" Biz: "Melekler nasıl saf tutarlar?" dedik. "Onlar dedi, ön safları tamamlarlar ve safda muntazam dururlar."
HadisNo : 2821

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Eğer birinci safta ne olduğunu bilseydiniz, mutlaka kur`a çekilirdi."
HadisNo : 2822


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "İmam, kendisine uyulmak için meşru kılınmıştır. Öyleyse o tekbir getirdi mi siz de tekbir getirin. Rükuya gidince siz de rükuya gidin." "Semi`allahu li-men hamide" (Allah kendisine hamdedeni işitir) deyince "Allahümme Rabbena leke`l hamd" (Ey Rabbimiz hamdler sanadır) deyin. O ayakta namaz kılarsa siz de ayakta kılın, oturarak kılarsa siz de hepiniz oturarak namaz kılın."
HadisNo : 2823


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden biri, rüku ve secdede başını imamdan önce kaldırdığı zaman Cenda-ı Hakk`ın, (Kıyamet günü) başını, eşek başına veya suretine çevire(rek dirilte)ceğinden korkmaz mı."
HadisNo : 2824


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Başını imamdan önce kaldırıp indiren kimsenin alnı şeytanın elindedir.
HadisNo : 2825


Ravi : Bera
Hadis : Biz Resulullah (sav) ile birlikte namaz kılarken, o "semi`allahu li-men hamideh" deyince, bizden kimse, Resulullah (sav) alnını yere koyuncaya kadar, sırtını eğmezdi.
HadisNo : 2826


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir kimse, namazdan tek rek`ati imamla kılabilmişse, namazın tamamını beraber kılmış gibi olur."
HadisNo : 2827

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Ebu Davud`un bir diğer rivayetinde şöyle gelmiştir: "Siz namaza gelince biz secdede isek hemen secdeye katılın, fakat onu (rek`at veya başka) bir şey saymayın, tek rek`ate kavuşan namaza kavuşmuş sayılır."
HadisNo : 2828

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Muvatta`nın rivayetinde şöyledir: "Rek`ate kavuşan secdeye kavuşur. Kim Fatiha`ya yetişemezse, pek çok hayrı kaçırmış demektir."
HadisNo : 2829

Ravi : Ali ve Mu`az
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Siz mescide geldiğiniz(de cemaatle namaza başlanmış ise), imam (kıyam, rüku, secde, kuud) hangi hal üzere olursa olsun hemen uyun ve yapmakta olduğunu yapın."
HadisNo : 2830

Ravi : Hemmam İbnu`l`Haris
Hadis : Huzeyfe (ra) Medain şehrinde yüksekçe bir yerde durarak cemaate imam olmuştu. Ebu Mes`ud kamisinden tutarak onu çekti. Namazdan çıkınca, Ebu Mes`ud: "İnsanların bundan men edildiklerini bilmiyor musun?" dedi. Öbürü: "Evet, ancak siz beni (gömleğimden tutup) çekince hatırladım!" dedi.
HadisNo : 2831

Ravi : Ebu Hazım İbnu Dinar
Hadis : Sehl İbnu Sa`d`a bir grup insan Hz. Peygamber (sav)`in minberinin hangi ağaçtan yapıldığı hususunda münakaşa etmek üzere geldiler. Sehl: "Ben onun hangi ağaçtan yapıldığını, kimin yaptığını, Efendimiz (sav)`ın hangi gün üzerine oturduğunu biliyonum" dedi ve açıkladı: "Resulullah (sav) Ensardan falanca kadına bir adam gönderdi: "Marangoz kölene söyle, bana ahşaptan münasib bir şey yapsın da üzerine çıkıp halka hitabette bulunayım"" dedi. Köle de O`na şu üç basamaklı şeyi imal ediverdi. Sonra Resulullah (sav), bunun şu yere konmasını emretti. Mezkur minber, el-Gabe`nin ılgın ağacından yapılmıştır. Resulullah (sav) minberin üzerine çıkıp namaza durdu ve tekbir getirdi, cemaat de O`nunla birlikte arkasından tekbir getirdi. Sonra rükuya gitti, sonra geri geri gelerek minberden indi ve minberin dibinde secde yaptı,sonra namazdan çıktı, sonra halka yöneldi ve: "Ben bunu, bana uymanız ve namazımı bilmeniz için yaptım" buyurdu.
HadisNo : 2832

Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) geceleyin duvarları alçak olan hücresinde namaz kılardı. Halk bu sebeple Aleyhissalatu Vesselam`ın karaltısını (siluetini) görürdü. Böylece onlar da kalkıp geceleyin, O`na uyarak (Onunki gibi namaz kıldılar. Sabah olunca bu durumu konuştular. Resulullah (sav) ikinci gecede de kalktı, halk da aynı şekilde yaptı. Üçüncü gece de aynı şey tekerrür etti. Bundan sonra Resulullah oturdu ve çıkmadı. Sabah olunca durumu medar-ı bahs ettiler, sebebini sordular. Efendimiz şu cevabı verdi: "Gece namazının sizlere farz olmasından korktum."
HadisNo : 2833

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "İkametin okunduğunu duydunuz mu namaza yürüyün. Sakin ve vakur olmayı unutmayın. Sakın koşuşmayın. Yetiştiğiniz yerden kılın, kaçırdığınız kısmı tamamlayın."
HadisNo : 2834

Ravi : Esma Bintu Ebi Bekr
Hadis : Resulullah (sav)`ı işittim, kadınlara diyordu ki: "Sizden kim Allah`a ve ahiret gününe iman ediyorsa, erkekler başlarını kaldırıncaya kadar başını yerden kaldırmasın, böylece erkeklerin avretlerini görmekten korunmuş olur."
HadisNo : 2835


Ravi : Ubadetu`bnu`s-Samit
Hadis : Resulullah (aleyhissaldtu vessel&m) bize, içinde Kur`an`m cehren okunduğu bir namaz kıldırdı. Namazda kıraatta bir iltibasta bulundu. Namazdan çıkınca yüzünü bize çevirdi ve: "Kıraati cehren okuduğum zaman siz de okuyor musunuz?" diye sordu. Bazılarımız: "Evet bunu yapıyoruz!" dediler. Resulullah (sav): "Sakın ha! Ben kendi kendime: "Kim, ben okurken okuyarak benden okumayı kapmaya çalışıyor?" diyordum. Kur`an`ı cehren okuduğum zaman, Kur`an`dan Fatiha hariç hiçbir şeyi okumayın" buyurdular.
HadisNo : 2836


Ravi : İmran İbnu Husayn
Hadis : Resulullah (sav) öğle namazına durdu. Bir adam da arkasında Sebbihisme Rabbike`l-A`la suresini okumaya başladı. Resulullah (sav) namazdan çıkınca: "Kimdi okuyan?" diye sordu. Adam: "Bendim!" dedi. Bunun üzerine: "Hakikaten anladım ki biriniz bunu benden cezbedip aldı."
HadisNo : 2837

Ravi : Müsevver İbnu Yezid el`Maliki
Hadis : Resulullah (sav) namazda (cehri olarak) kıraatte bulunuyordu. Bir kısmını okumayı terketti. (Namazdan sonra, cemaatten) bir adam: "Ey Allah`ın Resulü, şu şu ayetleri okumayı terkettiniz!" dedi. Resulullah: "Niye bana hatırlatmadın?" buyurdular. (Bir rivayette şu ziyade gelmiştir: "(Adam)... ben onların neshedildiğini zannetmiştim.")
HadisNo : 2838

Ravi : Ali
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ey Ali, namazda (takılırsa) imamı açma!"
HadisNo : 2839

Ravi : Bişr İbnu Mihcan
Hadis : Bişr İbnu Mihcan babasından anlattığına göre, babası (Mihcan) Resulullah (sav)`ın meclisinde idi. O sırada namaz için ezan okundu. Resulullah (sav) kalktı, namaz kıldı ve döndü. Mihcan hala yerindeydi. "Herkesle beraber namaz kılmana mani olan şey nedir, sen müslüman değil misin?" diye sordu. Mihcan: "Elbette müslümanım, ancak ben ailemle namazımı kılmıştım!"dedi. Efendimiz: "Mescide geldiğin zaman namaza kalkılırsa kılmış bile olsan cemaatle birlikte sen de katl." buyurdu.
HadisNo : 2840


Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Anlattığına göre, bir adam kendisine sordu: "Ben evde namazımı kılıp sonra da imamla namaza yetişiyorum; onunla da namaz kılayım mı?" "Evet" deyince adam tekrar sordu: "Peki, bunlardan hangisini (farz olan) namazım yapayım?" "Bu senin elinde mi?" dedi, "bu Allah`a kalmıştır, dilediğini (asıl farz olan) namazın yerine sayar!"
HadisNo : 2841


Ravi : Süleyman Mevla Meymune
Hadis : Süleyman Mevla Meymune`nin İbnu Ömer (ra)`den naklettiğine göre, İbnu Ömer şunu anlatmıştır: "Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir günde aynı namazı iki sefer kılmayın."
HadisNo : 2842


Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) diyordu ki: "Kim akşamla sabahı kılar sonra da bu namazlarda imama yetişirse, onlara dönmesin."
HadisNo : 2843


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Namaz için ikamet okununca farzdan başka namaz yoktur (kılınmaz)."
HadisNo : 2844


Ravi : Rebia İbnu Ebi Abdirrahman
Hadis : Hz. Ömer (ra), mescide geldiği vakit, cemaat namazı kılmış ise hemen farza başlardı, ondan önce başka namaz kılmazdı.
HadisNo : 2845

Ravi : Abdullah İbnu Amr İbni`l-As
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "İmam namazı kılıp teşehhüdü tamamladıktan sonra, selam vermezden önce hades vaki olsa (yani abdesti bozulsa), namazı tamamlanmıştır, namazını tamamlayan cemaatteki diğer kimselerin namazı da tamamlanmıştır."
HadisNo : 2846


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "(imamlar) sizin için kılarlar. Doğru kılarlarsa (sevabı) sizedir. Hatalı kılarlarsa (sizin namazınızın sevabı) sizedir, hata onların aleyhlerinedir."
HadisNo : 2847

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder