11 Eylül 2009 Cuma

Hapşırma Ve Esneme Hakkında Hadisler

Hapşırma Ve Esneme Hakkında Hadisler

Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav)`ın yanında iki kişi hapşırdı. Efendimiz, bunlardan birine teşmitte bulundu (yani "yerhamukallah" dedi), diğerine teşmitte bulunmadı. Niye böyle davrandığı sorulunca: "Şu, Allah Teala`ya hamdetti, öbürü Allah Teala`ya hamdetmedi." cevabını verdi."
HadisNo : 3394

Ravi : Ebu Musa
Hadis : Müslim`in Ebu Musa`dan yaptığı bir diğer rivayette şöyle buyrulmuştur: "Biriniz hapşırır ve hamdederse, ona teşmitte bulunun. Allah`a hamdetmezse teşmitte bulunmayın."
HadisNo : 3395

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kardeşine üç kere teşmitte bulun, üçten fazla (hapşırırsa) artık bu nezle olmuştur."
HadisNo : 3396


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah hapşırmayı sever, esnemeden hoşlanmaz. Öyleyse sizden biri hapşırır ve Allah`a hamdederse, bunu işiten her müslüman üzerine, yerhamukallah demesi hak (bir vazife)dir. Ancak esnemeye gelince, işte bu, şeytandandır. Biriniz namazda esneyecek olursa, imkan nisbetinde kendini tutsun ve "hah" diye ses çıkarmasın. Zira buy şeytandandır, şeytan kendisine gülüyor demektir."
HadisNo : 3397

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) hapşırdığı zaman, yüzünü elleriyle veya elbisesiyle örterdi ve sesini de kısardı.
HadisNo : 3398

Ravi : Ebu Musa
Hadis : Yahudiler, Resulullah (sav)`ın huzurlarında zoraki hapşırırlar ve bununla kendileri için yerhamukumullah demesini umarlardı. Resulullah ise onlara: "Allah size hidayet versin ve aklınızı ıslah etsin" derdi.
HadisNo : 3399

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder