11 Eylül 2009 Cuma

Gece Namazı Hakkında Hadisler

Gece Namazı Hakkında Hadisler


Ravi : Bilal
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan salihlerin adetidir; Rabbinize yakınlık (vesilesi)dir, günahlardan koruyucudur, kötülüklere kefarettir, bedenden hastalığı kovucudur."
HadisNo : 3002


Ravi : İbnu Amr İbni`l-As
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim geceyi on ayet okuyarak ihya ederse gafiller arasına yazılmaz. Kim de yüz ayetle gecesini ihya ederse "kanitin" zümresine yazılır. Kim de bin ayet okuyarak geceyi ihya ederse mukantırin arasında yazılır."
HadisNo : 3003


Ravi : Abdullah İbnu Habeşi
Hadis : Resulullah (sav)`a: "Hangi amel efdaldir?" diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi: "Kıyamı uzun olan."
HadisNo : 3004

Ravi : Ubadetu`bnu`s-Samit
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Geceleyin kim uyanırsa şunu söylesin: "Allah`tan başka ilah yoktur, O birdir, ortağı yoktur. Mülk O`nundur, hamd de O`na aittir, O herşeye kadirdir. Hamd Allah`a aittir, Allah münezzehtir, Allah büyüktür, bütün amel ve ibadetler için gereken güç ve kuvvet Allah`tandır." Sonra Aleyhissalatu Vesselam buyurdular: "Rabbim beni affet!" desin veya dua ederse duasına cevap verilir. Eğer abdest alır ve namaz kılarsa namazı kabul edilir."
HadisNo : 3005

Ravi : Muğire İbnu Şu`be
Hadis : Resulullah (sav) ayakları kabarıncaya kadar geceleri kalkıp namaz kılardı. Kendisine: "Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını affetti (niye kendini bu kadar hırpalıyorsun?)" denildi. "Şükredici bir kul olmayayım mı?" cevabını verdi."
HadisNo : 3006

Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) gece namazını hiç terketmezdi. Öyle ki hastalanacak veya ağırlık hissedecek olsa oturarak kılardı.
HadisNo : 3007

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: Allah, geceleyin kalkıp namaz kılan ve hanımını da uyandıran, hanımı imtina ettiği takdirde yüzüne su döken kula rahmetini bol kılsın. Allah, geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, kocası imtina edince yüzüne su döken kadına da rahmetini bol kılsın."
HadisNo : 3008

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: Biriniz uyuyunca ensesine şeytan üç düğüm atar. Her düğümü atarken, düğüm yerine eliyle vurarak "üzerine uzun bir gece olsun, yat" dilediğinde bulunur. Adam uyanır ve Allah`ı zikrederse bir düğüm çözülür, abdest alacak olursa bir düğüm daha çözülür, namaz kılarsa bütün düğümler çözülür ve böylece canlı ve hoş bir halet-i ruhiye ile sabaha erer. Aksi halde habis ruhlu (içi kararmış) ve uyuşuk bir halde sabaha erer."
HadisNo : 3009


Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav)`ın yanında bir adamın zikri geçti ve sabaha kadar uyuduğu namaza kalkmadığı söylendi. Aleyhissalatu Vesselam: "Bu adamın kulağına şeytan işemiştir" buyurdu.
HadisNo : 3010


Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "(Mutad olarak) geceleyin namaz kılan bir kimse, uykunun galebe çalmasıyla (bir gece uyuyakalsa ve namazını kılamasa) Allah Teala hazretleri onun namazının sevabını yine de yazar, onun uykusu (Allah`ın ona yaptığı bir ikram) bir sadaka olur."
HadisNo : 3011

Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) Allah Teala Hazretleri geceleyin uyandırmışsa seher vakti girinceye kadar, hizbini tamamlardı.
HadisNo : 3012


Ravi : Mesruk
Hadis : Hz. Aişe (ra)`ye sordum: "Resulullah (sav)`a göre hangi amel efdaldi?" Bana: "Devamlı olan!" diye cevap verdi. Ben tekrar: "Gecenin hangi vaktinde kalkardı?" dedim. "Bağıranı -yani horozu- işittiği zaman kalkardı!" diye cevap verdi.
HadisNo : 3013


Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav)`ın gece namazı on rek`atti. Bir rek`at de tek kılardı. Sabahın sünnetini iki rek`at kılardı. Böylece hepsi onüç rek`at olurdu. (Bu metin Müslim ve Ebu Davud`da gelmiştir)
HadisNo : 3014

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Biriniz gece namazına kalkınca ilk önce iki hafif rek`atle namaza başlasın." (Ebu Davud`da şu ziyade var: "...Sonrada dilediğin kadar uzat.")
HadisNo : 3015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder