6 Eylül 2009 Pazar

Dilin Afetleri Hakkında Hadisler

Dilin Afetleri Hakkında Hadisler

Ravi : Ebu Saidi`l-Hudri
Hadis : Resulullah (sa)`dan anlatıyor: "Ademoğlu sabaha erdi mi, bütün azaları, dile temenna edip: "Bizim hakkımızda Allah`tan kork. Zira biz sana tabiyiz. Sen istikamette olursan biz de istikamette oluruz, sen sapıtırsan biz de sapıtırız" derler."
HadisNo : 5908

Ravi : Sufyan İbnu Abdillah
Hadis : "Ey Allah`ın Resulü" dedim, "uyacağım bir amel tavsiye et bana!" Şu cevabı verdi: "Rabbim Allah`tır de, sonra doğru ol!" "Ey Allah`ın Resulü" dedim tekrar, "Benim hakkımda en çok korktuğunuz şey nedir?" Eliyle dilini tutup sonra: "İşte şu!" buyurdu.
HadisNo : 5909

Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Allah`a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır konuşsun ya da sussun." [Tirmizi`nin İbnu Ömer (ra)`den yaptığı diğer bir rivayette, Resulullah: "Kim susarsa kurtulur" buyurmuştur.]
HadisNo : 5910

Ravi : Ali İbnu`l-Huseyn
Hadis : Ali İbnu`l-Huseyn, Ebu Hureyre (ra)`den naklediyor: "Resulullah (sa) buyurdular ki: "Kişinin malayani şeyleri terki İslam`ının güzelliğinden ileri gelir."
HadisNo : 5911

Ravi : Enes
Hadis : Bir adam ölmüştü, diğer biri, Resulullah (sa)`ın işiteceği şekilde onun için şöyle söyledi: "Cennet mübarek olsun!" Resulullah (sa) sordu: "Nereden biliyorsun? Belki de o malayani konuştu veya kendisini zengin kılmayacak bir miktarda cimrilik etti!"
HadisNo : 5912

Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Kul (bazan), Allah`ın rızasına uygun olan bir kelamı, ehemmiyet vermeksizin sarfeder de Allah onun sebebiyle cennetteki derecesini yükseltir. Yine kul (bazan) Allah`ın hoşnutsuzluğuna sebep olan bir kelimeyi ehemmiyet vermeksizin sarfeder de Allah, o sebeple onu cehennemde yetmiş yıllık aşağıya atar."
HadisNo : 5913

Ravi : Kays İbnu Ebi Hazım
Hadis : Hz. Ebu Bekr (ra), Zeyneb adında Ahmesli bir kadının yanına girmişti. Onun için hiç konuşmadığını gördü: "Nesi var, niye konuşmuyor?" diye sordu. Oradakiler: "Hiç konuşmadan hacc yapıyor!" dediler. Hz. Ebu Bekr kadına: "Konuş. Zira bu yaptığın helal değil, bu cahiliye işidir" dedi. Kadın da konuşmaya başladı. Önce: "Sen kimsin?" diye sordu. Hz. Ebu Bekir: "Muhacirlerden biriyim!" dedi. "Hangi muhacirlerdensin?" "Kureyş`ten." "Kureyş`ten kimlerdensin." "Oo! Sen çok soru sordun! Ben Ebu Bekr`im." "Allah`ın cahiliyeden sonra bize lütfettiği bu güzel din üzerine ne kadar baki kalacağız?" "İmamlarınız müstakim (doğru yolda) olduğu müddetçe bakisiniz." "İmamlar ne demek?" "Kavmindeki reisler ve eşraflar var ya, halka emrederler, halk da onlara itaat eder?" "Evet!" "İşte onlar imamlardır."
HadisNo : 5914

Ravi : Büreyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Münafığa "efendi" demeyin. Zira eğer o, seyyid olursa Allah`ı kızdırırsınız."
HadisNo : 5915

Ravi : Ümmü Habibe
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Ademoğlunun, emr-i bi`l-ma`ruf veya nehy-i ani`l-münker veya Allah Teala hazretlerine zikir hariç bütün sözleri lehine değil, aleyhinedir."
HadisNo : 5916

Ravi : İbnu Amr İbni`l As
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri, insanlardan, sığırların dilleriyle toplamaları gibi, dilleriyle toplayan belagat sahiplerine buğzeder."
HadisNo : 5917

Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Kim, insanların kalbini çelmek için kelamın kullanılışını öğrenirse, Allah kıyamet günü, ondan ne farz ne nafile hiçbir ibadetini kabul etmez!"
HadisNo : 5918

Ravi : İbnu Mesud
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Kelamda ileri gidenler helak oldular! Kelamda ileri gidenler helak oldular! Kelamda ileri gidenler helak oldular!"
HadisNo : 5919


Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Meşrık cihetinden iki adam geldi ve bir hitabede bulundular. Onların beyanlarındaki güzellik herkesin hoşuna gitti. Bunun üzerine Resulullah (sa): "Beyanda mutlaka bir sihir var!" buyurdular.
HadisNo : 5920


Ravi : Ebu Ümame
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Ben, haklı bile olsa münakaşayı terkeden kimseye cennetin kenarında bir köşkü garanti ediyorum. Şaka bile olsa yalanı terkedene de cennetin ortasında bir köşkü, ahlakı güzel olana da cennetin en üstünde bir köşkü garanti ediyorum."
HadisNo : 5921


Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Sana günah olarak, husumeti devam ettirmen yeterlidir (çünkü bu, gıybete kapı açar)."
HadisNo : 5922


Ravi : Ebu Bekre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Sizden kimse: "Ramazan`ın tamamında (namaza) kalktım, tamamında orucumu tuttum" demesin." [Hadisi Ebu Bekre`den rivayet eden Hasan Basri der ki): "Bilemiyorum, Aleyhissalatu vesselam bu sözüyle kişinin nefsini tezkiye etmiş olmasını mı mekruh addetti veya "uyumak da lazım yatmak da" mı de(mek iste)di?"]
HadisNo : 5923


Ravi : Sehl İbnu Hanif
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Sakın biriniz: "Nefsim pis oldu!" demesin, aksine: "Nefsim kötü oldu" desin."
HadisNo : 5924

Ravi :
Hadis : İmam Malik`e Yahya İbnu Said`den ulaştığına göre "Hz. İsa yolda bir domuza rastlar. Ona: "Selametle yoldan çekil!" der. Yanında bulunanlar: "Bunu şu domuz için mi söylüyorsun.?" diye sorarlar. (O ise domuz kelimesini diliyle telaffuz etmekten çekindiğini ifade eder ve): "Ben, dilimin çirkin şeyi söylemeye alışmasından korkuyorum!" cevabını verir."
HadisNo : 5925

Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sa) bir adamdan kendisine menfi bir söz ulaştığı vakit: "Falan niye böyle söylemiş?" demezdi. Fakat: "İnsanlara ne oluyor da şöyle şöyle söylüyorlar?" derdi.
HadisNo : 5926


Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Allah`ın zikri dışında kelamı çok yapmayın. Zira, Allah`ın zikri dışında çok kelam, kalbe kasvet (katılık) verir. Şunu bilin ki, insanların Allah`a en uzak olanı kalbi katı olanlardır."
HadisNo : 5927

Ravi : Ebu Malik el-Eş`ari
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Ümmetimde dört şey vardır, cahiliye işlerindendir, bunları terketmeyeceklerdir: 1-Haseble iftihar, 2-Nesebi sebebiyle insanlara ta`n, 3-Yıldızlardan yağmur bekleme, 4-(Ölenin ardından) matem!" Resulullah sözlerine şöyle devam etti: "Matemci kadın, şayet tevbe etmeden ölecek olursa, kıyamet günü üzerinde katrandan bir elbise, uyuzlu bir gömlek olduğu halde (kabrinden) kaldırılır."
HadisNo : 5928

Ravi : Aişe
Hadis : Bir adam, Resulullah (sa)`ın huzuruna girmek için izin istemişti. Aleyhissalatu vesselam: "Bir aşiretin kardeşi ne kötü!" buyurdu. Ama adam girince ona iyi davrandı, yumuşak sözle hitap etti. Adam gidince: "Ey Allah`ın Resulü! Adamın sesini işitince şöyle şöyle söyledin. Sonra yüzüne karşı mültefit oldun, iyi davrandın" dedim. Şu cevabı verdi: "Ey Aişe! Beni ne zaman kaba buldun? Kıyamet günü, Allah Teala hazretlerinin yanında mevkice insanların en kötüsü, kabalığından korkarak halkın kendini terkettiği kimsedir."
HadisNo : 5929

Ravi : İbnu Hatim
Hadis : Resulullah (sa)`ın yanında bir adam bir hitabede bulundu ve dedi ki: "Kim Allah ve Resulü`ne itaat ederse doğru yolu bulmuştur, kim de o ikisine isyan ederse doğru yoldan sapmıştır." Resulullah (sa): "Sen ne kötü hatipsin. Şöyle söyle: "...Kim Allah ve Resulüne isyan ederse..." buyurdular.
HadisNo : 5930

Ravi : Huzeyfe
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Allah`ın istediği ve falanın istediği" demeyin, lakin şöyle deyin: "Allah`ın istediği , sonra da falanın istediği."
HadisNo : 5931

Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Bir kimsenin "İnsanlar helak oldu!" dediğini duyarsanız, bilin ki o, kendisi, herkesten çok helak olandır."
HadisNo : 5932


Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Ümmetimin hepsi affa mazhar olacaktır, günahı aleni işleyenler hariç. Kişinin geceleyin işlediği kötü bir ameli Allah örtmüştür. Ama, sabah olunca o: "Ey falan, bu gece ben şu şu işleri yaptım!" der. Böylece o, geceleyin Allah kendini örtmüş olduğu halde, sabahleyin, üzerindeki Allah`ın örtüsünü açar. İşte bu, günah, aleni işlemenin bir çeşididir."
HadisNo : 5933

Ravi : Avf İbn Malik
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Halka kıssa (mevize, nasihat) anlatma işini emir veya (emirin tayin edeceği) memur veya tekebbür sahibi yapar."
HadisNo : 5934

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder