6 Eylül 2009 Pazar

Davalar Ve Beyyineler Hakkında Hadisler

Davalar Ve Beyyineler Hakkında Hadisler

Ravi : İbnu Amr İbni`l-As
Hadis : Resulullah (sav) bana dedi ki: "Beyyine davacı üzerine, yemin de davalı uzerine düşer."
HadisNo : 4900

Ravi : İbnu Abbas
Hadis : İki kadın bir odada deri dikiyorlardı. Bunlardan biri avucuna biz batırılmış olarak dışarı çıktı. Bunu diğerinin yaptığını iddia etti. Dava İbnu Abbas (ra)`a götürüldü, İbnu Abbas dedi ki: "Resulullah (sav) şöyle buyurmuşlardı: "Eğer insanlara sırf iddialarıyla (delil olmadan) talep ettikleri verilseydi, insanlar başkalarının kan ve mallarını istemeye kalkarlardı. Ancak iddia sahibine beyyine gerekmektedir. İddiayı inkar edene de yemin gerekmektedir. (Bu kadına) Allah`ı (yalan yere yemin etmenin günahını) hatırlatın. Ona şu ayeti okuyun: "Allah`ın ahdini ve yeminlerini az bir pahaya değişenler, işte bunlar için ahirette hiçbir nasib yoktur" (Al-i İmran 77). Kadına bu hatırlatıldı. Bunun üzerine kadın suçunu itiraf etti.
HadisNo : 4901

Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) (iddia sahibi iki şahid bulamazsa) bir yemin ve bir şahid(in yeterli olacağın)a hükmetmiştir."
HadisNo : 4902

Ravi : Abdullah İbnu Ubeydillah İbni Ebi Müleyke
Hadis : Beni Süheyb (ra), Mervan nezdinde, iki ev ve bir odanın kendilerine ait olduğunu, bunları (babaları) Süheyb`e Resulullah (sav)`ın verdiğini iddia ettiler. Mervan: "Söylediğiniz şeye şahidiniz var mı?" dedi. Onlar: "İbnu Ömer!" dediler. Mervan İbnu Ömer`i çağırdı. O, Resulullah (sav)`ın Süheyb (ra)`e iki ev ve bir oda verdiğini söyledi. Mervan sadece onun şehadetiyle onlar lehine hükmetti.
HadisNo : 4903


Ravi : Ebu Musa
Hadis : Resulullah (sav) zamanında iki kişi bir deve hakkında iddiada bulundular. Her biri, iki tane şahid getirdi. Bunun üzerine (sav) deveyi ikiye bölerek aralarında taksim etti."
HadisNo : 4904

Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) (bir mal hususunda ihtilaf eden, fakat beyyineleri olmayan) bir kavme yemin teklif etti. (İki taraf da) birden yemin etmeye koştu. Bunun üzerine (önce) yemin (edecek tarafın tesbiti için) kur`a çekilmesini emretti."
HadisNo : 4905

Ravi : Ebu Gatafan İbnu Tarif el Mürri
Hadis : Zeyd İbnu Sabit ve İbnu Muti aralarındaki bir ev sebebiyle (Medine valisi) Mervan`a dava açtılar. Mervan, minberde yemin etmesi şartıyla, evin Zeyd İbnu Sabit`e ait olduğuna hükmetti. Zeyd: "Ben onun için şu yerimde yemin ederim!" dedi. Mervan da: "Hayır! Hukukun kesinleştiği yerde yemin edeceksin!" dedi. Bunun üzerine Zeyd "Hakkım haktır" diye yemin etmeye başladı ve minberde yemin etmekten imtina etti. Mervan bu duruma hayret etti.
HadisNo : 4906

Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav), yemin teklif ettiği bir adama: "Kendinden başka ilah bulunmayan Allah`ın adıyla, o kimsenin yani dava sahibinin senin yanında malı olmadığına yemin et!" buyurdu.
HadisNo : 4907

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder