6 Eylül 2009 Pazar

Cuma Ve Bayramın Aynı Güne Rastlaması Hakkında Hadisler

Cuma Ve Bayramın Aynı Güne Rastlaması Hakkında Hadisler
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Şu gününüzde iki bayram bir araya geldi. Dileyene (bayram namazı) cuma için de yeterlidir. Biz her ikisini birleştiriyoruz."
HadisNo : 3042

Ravi : Ebu Ubeyd Said İbnu Ubeyd
Hadis : Ravi, Hz. Ömer (ra) ile bir bayramda beraber olmuştur. Hz. Ömer önce namaz kıldırmış, sonra hutbe okuyup halka şöyle hitab etmiştir: "Resulullah (sav) sizleri bu iki bayram gününde oruç tutmaktan men etti. Bu iki bayramdan biri oruç tuttuğunuz aydaki ramazan bayramınızdır. Diğeri de kurbanlarmızdan yediğiniz günün bayramıdır!" Ebu Ubeyd der ki: "Ben Hz. Osman (ra) ile de bayram geçirdim. O da hutbeden önce namaz kıldırdı. Hatta bu bir cuma günüydü. Avali halkına şöyle dediler: "Kim cumayı beklemek isterse beklesin, kimde ailesine dönmek isterse dönsün kendisine izin verdik."
HadisNo : 3043


Ravi : Ata İbnu Ebi Rebah
Hadis : İbnu`z-Zübeyr (ra), bize bir cuma günü gündüzün başında (bayram) namazı kıldırdı. Sonra biz (öğle vakti) cuma namazı kılmak üzere (mescide) gittik. İbnu`z-Zübeyr, bize (namaz kıldırmak üzere mescide) gelmedi. Biz de tek başımıza (öğle namazlarımızı) kıldık. O sırada İbnu Abbas (ra) Taifte idi. Medine`ye döner dönmez durumu ona açtık. "Sünnet`e uygun hareket etmiş!" dedi.
HadisNo : 3044


Ravi : Ata İbnu Ebi Rebah
Hadis : Bir başka rivayette şöyle gelmiştir: "İbnu`z-Zübeyr zamanında ramazan bayramı cum`a gününe rastlamıştı, "İki bayram, aynı günde bir araya geldiler!" dedi. Sonra ikisini birleştirip iki rek`at halinde sabah erkenden kıldırdı. Artık, ikindiyi kılıncaya kadar başka bir şey kılmadı.
HadisNo : 3045

Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi.
HadisNo : 3046


Ravi : Ali
Hadis : Bayram namazına yaya gitmen, çıkmazdan önce birşeyler yemen sünnettendir.
HadisNo : 3047

Ravi : Büreyde
Hadis : Resulullah (sav), ramazan bayramı namazına bir şeyler yemeden çıkmazdı. Kurban bayramında ise, namazdan dönünceye kadar bir şey yemezdi.
HadisNo : 3048

Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) bayram namazına giderken bir yoldan gider, dönerken başka bir yoldan dönerdi.
HadisNo : 3049

Ravi : Ümmü Atiyye
Hadis : Resulullah bize, bayram namazlarına genç kızları, çadırda kalan genç bakireleri, ve hayızlı kadınları da çıkarmamızı emretti. Hayızlıların da katılmaları müslümanların cemaatlerini görmeleri, dualarında hazır bulunmaları içindi, bunlar namazgahların dışında kalacaklardı.
HadisNo : 3050

Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) Ramazan ve Kurban bayramlarında yanında bir mızrak olduğu halde musallaya çıkıyor, (namaz sırasında kıble cihetine) sütre olarak dikiyor, ona doğru namazını kılıyordu.
HadisNo : 3051

Ravi : Sa`lebe İbnu Zehdem
Hadis : Hz. Ali (ra) Ebu Mes`ud (ra)`u halkın başına koyup kendisi bayram günü namaza gitti ve: "Ey insanlar!" dedi, "imamdan önce namaz kılmak sünnette yoktur!"
HadisNo : 3052

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder