4 Eylül 2009 Cuma

Cemaate Devam Hakkında Hadisler

Cemaate Devam Hakkında Hadisler
Cemaate Devam Vacibtir


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav)`a ama bir zat gelerek: "Ey Allah`ın Resulü! Beni mescide kadar getirecek bir rehberim yok!" diyerek Aleyhissalatu vesselamdan (namazı evinde kılmak için) ruhsat istedi. (O da izin verdi.) Adam geri dönünce, Resulullah (sav) onu çağırtarak: "Ezanı işitiyor musun?" diye sordu. Adam: "Evet!" deyince: "Öyleyse icabet et" dedi (ve evde kılmaya izin vermedi.)
HadisNo : 2783

Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim, müezzini işitir ve kendini engelleyen bir özrü olmadığı halde cemaate katılmazsa, kıldığı namaz (kamil bir sevapla) kabul edilmez." "(Ey Allah`ın Resulü!) denildi, "meşru özür nedir?" "Korku veya hastalıktır!" buyurdu.
HadisNo : 2784


Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Münafıklara en ağır gelen namaz yatsı namazıyla sabah namazıdır. Eğer bu iki namazdaki hayrın ne olduğunu bilselerdi, emekleyerek de olsa onları kılmaya gelirlerdi. [Nefsimi kudret eliyle tutan Zat`a kasem olsun!] Ezan okutup namaza başlamayı, sonra halkın namazını kıldırması için yerime birini bırakmayı, sonra da beraberlerinde odun desteleri olan bir grup erkekle namaza gelmeyenlere gitmeyi ve evlerini üzerlerine yıkmayı düşündüm."
HadisNo : 2785

Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Ben (cemaatimizi tedkik edince) gördüm ki, namazı beraber kılmaktan, sadece herkesçe malum münafıklarla hastalar geri kalmaktaydı. Öyle ki iki kişinin arasında yürüyebilecek durumda olan hastalar bile namaz için (mescide) geliyordu." İbnu Mes`ud devamla dedi ki: "Resulullah (sav) bize Sünen-i Huda`yı göstermişti. Sünen-i Huda`dan biri de içerisinde ezan okunan mescidde namaz kılmaktı."
HadisNo : 2786

Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Ebu Davud`daki rivayette şu ziyade var "...Sizden her birinizin evinde mutlaka bir mescid var. Eğer namazı evlerinizde kılıp mescidlerinizi terkederseniz Peygamberiniz (sav)`in sünnetini terketmiş olursunuz. Peygamberinizin sünnetini terkedince de küfran-ı nimete düşmüş olursunuz."
HadisNo : 2787


Ravi : İbnu Abbas
Hadis : İbnu Abbas (ra)`dan gündüz oruç tutan, gece de namaz kılan ve fakat cemaate ve cumaya gelmeyen bir kimse hakkında sorulmuştu: "Bu, ateş ehlindendir!" diye cevap verdi.
HadisNo : 2788


Ravi : Ümmü`d-Derda
Hadis : Ebu`d-Derda (ra) öfkeli halde yanıma geldi. Kendisine: "Niye öfkelendin?" diye sordum. Şu cevabı verdi: "Vallahi, Muhammed (sav)`ın işinden bir şey anlamıyorum. Bildiğim tek şey cemaat halinde namaz kılmalarıdır."
HadisNo : 2789

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder