2 Eylül 2009 Çarşamba

Bayram Namazları hakkında hadisler

Bayram Namazları hakkında hadisler


Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) bayram günü çıkıp iki rekat namaz kıldırdı. Ne bunlardan önce ne de bunlardan sonra başka namaz kıldırmadı.
HadisNo : 3034

Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav), fıtr (ramazan) ve kurban bayramlarının namazlarında, birinci rekatte yedi (ziyade) tekbir getirirdi, ikinci rekatte ise, iki rüku tekbirinden başka beş (ziyade) tekbir getirirdi.
HadisNo : 3035

Ravi : Kesir İbnu Abdillah (an ebihi an ceddihi)
Hadis : Resulullah (sav) bayramlarda birinci rek`atte kıraatten önce yedi kere tekbir getiriyordu, ikinci rek`atte de kıraatten önce beş kere tekbir getiriyordu.
HadisNo : 3036


Ravi : Cabir İbnu Semüre
Hadis : Resulullah (sav) ile birlikte, birçok kereler bayram namazını ezansız ve ikametsiz kıldım.
HadisNo : 3037


Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) dedi ki: "Resulullah (sav), Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekr (ra), bayram namazlarını hutbeden önce kılarlardı."
HadisNo : 3038

Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sav) ile birlikte bayrama katıldım. Efendimiz hutbeden önce, ezansız ve ikametsiz namaz kılardı. Sonra Bilal (ra)`e dayanarak kalktı. Allah`tan korkmayı emretti ve O`na itaate teşvik etti. İnsanlara vaaz edip (ölümü, ahireti, cenneti, cehennemi) hatırlattı. Sonra kadınlar bölümüne geçti. Onlara da aynı şekilde vaaz etti, hatırlatmalarda bulundu. Ve: "Allah için tasadduk edin, zira sizin ekseriyetiniz cehennem odunusunuz." buyurdu. Yanakları kararmış itibarlı kadınlardan biri kalkarak: "Niçin ey Allah`ın Resulü?" dedi "(niye cehennem odunlarıyız?)" Resulullah açıkladı: "Zira siz kadınlar çok şikayette bulunuyor, kocalarmıza nankörlük ediyorsunuz." Bunun üzerine kadınlar takılarından tasadduk etmeye başladılar. Hz. Bilal`in eteğine atıyorlardı.
HadisNo : 3039

Ravi : Ubeydullah İbnu Abdillah İbni Utbe İbni Mes`ud
Hadis : Hz. Ömer (ra), Ebu Vakid el-Leysi (ra)`ye sordu: "Resulullah (sav) kurban ve ramazan bayramlarında ne kıraat buyururdu?" "Resulullah bu namazlarda Kaf ve`l-Kur`ani`l-Mecid, İkterebeti`s-saatu ve`n-Şakka`l-Kameru sürelerini okurdu" diye cevap verdi.
HadisNo : 3040

Ravi : Nu`man İbnu Beşir
Hadis : Resulullah (sav), bayramlarda ve cumada Sebbihi`sme Rabbike`l-A`la, Hel etake hadisu`l-ğaşiye okurdu. Bazan cuma ve bayram bir günde birleşirlerdi. Resulullah bu surelerin her ikisini de (cuma ve bayram) namazlarında birlikte okurdu.
HadisNo : 3041

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder